Geldzaken zijn vaak een moeilijk onderwerp bij een scheiding. Het gaat namelijk om een feitelijk rationele verdeling waarbij veel emoties en gevoelens een rol gaan spelen.
Het gaat rond dit onderwerp in een scheiding snel hard tegen hard. Hoe bereid je je voor om tot een goede verdeling te komen? Daarvoor kun je jezelf de volgende drie vragen stellen.
1. Zijn er huwelijkse voorwaarden van toepassing?
Hebben jullie wel of geen huwelijkse voorwaarden? De inhoud van huwelijkse voorwaarden is medebepalend voor de wijze waarop je financieel uit elkaar gaat.
Zijn er huwelijkse voorwaarden, dan is het belangrijk na te gaan of jullie de afspraken in de huwelijkse voorwaarden zijn nagekomen.
Vaak dient er volgens de voorwaarden periodiek verrekend te worden. Heeft deze verrekening in de praktijk niet plaatsgevonden, dan heeft dit soms grote gevolgen.
Zorg dat je weet wat de afspraken zijn en verzamel alle relevante informatie over het door jullie gevoerde financiële huishouden.
2. Is er sprake van uitgesloten vermogen?
Bij huwelijkse voorwaarden wordt vaak een lijst samengesteld met vermogen dat ieder van jullie inbrengt. Dat kunnen geld en goederen zijn. Ook als er geen sprake is van huwelijkse voorwaarden kan er uitgesloten vermogen zijn. Vermogen dat door schenkingen of erfenis is verkregen kan van de verdeling zijn uitgesloten.
In geval van schenking of erfenissen, zijn deze gekregen met een uitsluitingsclausule?
Weet je hoe dit zit bij jullie?
3. Welk alimentatiebedrag past bij jullie situatie?
Bij een scheiding speelt alimentatie een grote rol. De alimentatie berekenen is maatwerk en afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Op dit gebied lopen veel experts rond. Ervaringsdeskundigen die óf alimentatie betalen of ontvangen. Vergelijken met anderen is zinloos, elke situatie is anders.
Bereken wat je denkt nodig te hebben en waarvoor. Zo kom je goed beslagen ten ijs als jullie samen afspraken moeten maken.
Kom je er zelf niet uit of wil je toch wat hulp bij dit onderwerp? Bel me vooral even!