Second opinion tijdens of na scheiding

Wanneer vraag je een second opinion tijdens of na je scheiding aan?

Second opinion tijdens of na je scheiding? In dit artikel lees je wanneer het handig is om een second opinion aan te vragen. Beter een keer teveel dan te weinig advies. 

Second opinion - begeleiding bij scheiding in Gelderland

Voorkomen is beter dan repareren

Weet je dat wel zeker? Dat is een vraag die mij eigenlijk nooit gesteld wordt door mensen die gaan scheiden. Eigenlijk is dat wel bijzonder, want bij een scheiding twijfelen mensen vaak aan “alles”. De twijfel die is ontstaan in de relatie slaat neer op veel meer zaken. Ik vind het dan ook niet gek als de vraag gesteld wordt. Mijn antwoord zou overigens een volmondig ja zijn. De vragen gaan vaak over euro’s. Daar zit vaak de onduidelijkheid over uitkomsten of mogelijkheden.

Meekijken bij een scheiding

Mij wordt regelmatig gevraagd om eens mee te kijken. Ik help dan tijdens een scheiding een van beide partijen om meer grip en begrip te krijgen op de financiële situatie. Als je worstelt met vragen als “Snap ik dit?” of erger nog, “Klopt dit wel?” dan moet je altijd eerst deze vragen stellen aan de begeleider. Deze moet het kunnen uitleggen én onderbouwen.

Grote belangen

Als de belangen groot zijn doe je er verstandig aan je zélf te laten helpen op specifieke onderwerpen. Ik heb al eens iemand geholpen die niet begreep waarom hij kinderalimentatie moest betalen. Hij verdiende immers minder, had geen recht op toeslagen en ze werden co-ouder!

De mediator kon geen duidelijkheid geven. Ik wel. Sterker nog, het was aan de ene kant heel eenvoudig en aan de andere kant oer stom. Hij ging niet betalen maar ontvangen. De oorzaak? De mediator snapte de door haar gemaakte berekening niet.

Niet te rade gaan bij een ander kost geld

Niet te rade gaan bij een ander had hem € 400,00 per maand gekost, netto, 11 jaar lang. € 200,00 ontvangen of overboeken, het scheelt nogal. Dat gaat echt ten koste van de kinderen.  En dat is nog maar een gemakkelijk voorbeeld. Bij ondernemers kan het vele male complexer zijn. De expertise die daar nodig is gaat echt verder dan de kennis van de accountant. Die is dan ook regelmatig een gesprekspartner van me of verwijzen hun relaties door naar mij.

Herstellen van fouten

Herstellen van fouten achteraf is uitdagend maar nooit onmogelijk. Soms heb je elkaar als ex-partners hierbij wél nodig. Dat kan in de situatie dat de scheiding al 10 jaar geleden was én de koopwoning nog gezamenlijk bezit is, wel een lastig zijn. Toen stond de woning misschien onder water en is besloten niet te verkopen. Nu is de woning fors in waarde gestegen.

Voor wie is de waardestijging? Welke fiscale missers zijn er begaan door elk jaar de volledige hypotheekrente af te trekken? Wat als de fiscus je de rekening daarvan presenteert? Hoe ga je dat betalen? Lijkt je dat onvoorstelbaar? Nee hoor, echt gebeurd.

Belang van goede begeleiding bij een scheiding

Op dat soort momenten blijkt maar weer eens het belang van goede begeleiding tijdens de scheiding. Fouten voorkomen is veel beter dan achteraf ze proberen te herstellen. Immers bij een scheiding geldt, afspraak is afspraak. Het kan een hoop gedoe opleveren als er onvoldoende is gelet op de mogelijke gevolgen in de toekomst.

Second opinion - echtscheiding in Gelderland

Second opinion aanvragen?

Ben jij in scheiding of is je scheiding achter de rug en wil jij een second opinion aanvragen? Weten waar je staat in je scheidingsproces of wil je achteraf zaken anders afspreken met je ex? Neem contact met op.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!