Welke rechten hebben partners op ontvangen schenkingen bij een scheiding?
Schenkingen? Hoe zit dat ook alweer?
Jij krijgt iets van een ander. Vaak van je ouders. Hebben ze er iets bij gezegd? Liggen er dingen vast over het doel van de schenking. Is dat bij een notaris vastgelegd of staat er iets in de omschrijving op het bankafschrift? Je denkt misschien: “Wat een gedoe, wat een onzin.” Dat is een begrijpelijke reactie. Het is echter zéker geen onzin.
Bij scheidingen blijkt de eerlijke verdeling van schenkingen nog weleens een lastige zaak. Moet geld wat jij van je ouders of vanuit familie hebt ontvangen gedeeld worden met je ex-partner? Dit is complex en deels door wetgeving geregeld. De schenker kan al bepaald hebben wat er met de schenking gebeurt als het huwelijk eindigt door een scheiding. Dat valt soms rauw op het dak. De verdeling kan ineens heel anders uitpakken.
Emoties en euro's
Dit bespreken in tijden van grote emoties maakt het ook niet makkelijk. Euro’s en emoties komen snel met elkaar in conflict. Een goed gesprek met elkaar voeren over een oplossing kan dan lastig zijn. Zéker als het om grote bedragen gaat die ook nog eens gebruikt zijn. Het spoor ben je dan vaak bijster. Toch is het belangrijk om hier duidelijkheid over te krijgen. Alleen dan kunnen weloverwogen besluiten worden genomen over de vervolgstappen. 'Laat maar zitten' kan een uitkomst zijn.
Een belangrijke vraag is: “Wat is er met het geld van de schenking gedaan?”
Staat het op een rekening, is er een huis mee aangekocht of een verbouwing mee betaald, zijn er leningen mee afgelost etcetera? En wat moet je met de waardeontwikkeling? Is de woning door de verbouwing meer waard geworden? Voor wie is dan die waardestijging?
Kortom: een complex financieel onderwerp binnen een scheiding. Een goede reden om je te laten begeleiden!