Een scheiding, wat doet dat met kinderen?

Scheiding en kinderen

Uit recent onderzoek is gebleken dat een toenemend aantal kinderen onder toezicht wordt gesteld. De reden hiervan is niet duidelijk. Daar wordt helaas geen onderzoek naar gedaan. De Raad voor de Kinderbescherming geeft aan dat onder toezichtstelling steeds vaker nodig is bij kinderen met gescheiden ouders. Hiermee wordt op zijn minst de indruk gewekt dat er een verband met een scheiding is.

Scheiding en de gevolgen voor kinderen

Dat papa en mama gaan scheiden en uit elkaar gaan heeft voor een kind grote gevolgen. Zelfs voor kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar. Deze categorie is bijzonder kwetsbaar. Wanneer één van de ouders niet meer thuis is en het kind iedere week naar een ander huis reist, is er sprake van een ervaring die in de ontwikkeling lang kan doorwerken. Misschien wel zo heftig dat er een ernstige ontwikkelingsbedreiging ontstaat voor het kind. 

Scheiding en kinderen - wat doet dat met ze?

Ouderlijk gezag ontnomen

Als de ontwikkeling van het kind ernstig in het gedrang komt kan door een rechter (gedeeltelijk) het ouderlijk gezag worden ontnomen. Een gezinsvoogd neemt dan deze taken over.

Zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen te voorkomen?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Vrijwel elk ouderpaar wil in een scheiding rekening houden met de kinderen. Hoe doe je dat goed? Voorkom in ieder geval vechten! Stel het belang van jullie kinderen voorop. Zorg dat jullie de scheiding goed regelen en maak samen afspraken waar je achter staat. 

In een periode van veel emoties kun je daar professionele ondersteuning bij inzetten. Zorg voor helderheid in de situatie waar jullie na de scheiding in terecht komen. Denk hierbij naast de zorg voor de kinderen ook aan jullie financiën en woonsituatie. Onvrede op deze terreinen kan de zorg voor de kinderen beïnvloeden. Wil je vechten of wil je zorgen?

Kun jij hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met me op.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!