Gescheiden? Pensioen ook verdeeld?

1/3 vergeet pensioen te verdelen

Je kunt het je misschien niet voorstellen maar bij een scheiding zien stellen regelmatig het opgebouwde pensioen over het hoofd. We hebben hier vaak over de grootste spaarpot die er is.

Maar liefst 1/3 van de stellen die gaat scheiden vergeet afspraken te maken over de verdeling van hun pensioen. Ze weten het niet of hun adviseur vertelt het ze niet.

Maak afspraken over de verdeling van je pensioen

Als ik mijn klanten vraag of ze al nagedacht hebben over de verdeling van hun pensioen, hoor ik vaak: “Ik zie het tegen die tijd wel”. Dat is onverstandig. Bij een scheiding is het van belang om hier afspraken over te maken.  

Wettelijk is er veel geregeld, maar je moet zelf zaken in gang zetten om het pensioen te verdelen. Een ex-partner heeft in beginsel recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Breng het pensioenfonds op de hoogte

Het pensioenfonds van de ex-partner moet binnen twee jaar op de hoogte worden gesteld van de scheiding. Het pensioenfonds verzorgt vervolgens de uitkering.

Wat als je ex-partner overlijdt?

Veel belangrijker is de situatie die ontstaat als je ex-partner komt te overlijden.

Hoe is dan de situatie?
Valt er partneralimentatie weg?
Was er sprake van kinderalimentatie die dan wegvalt?

Je voelt dat dubbel in je portemonnee. De bijdrage in de kosten voor de kinderen valt weg én de kosten lopen op. Alle verantwoordelijkheid rust op jouw schouders. Het is dan ook goed om je bewust te zijn van deze consequenties. Als je weet waar je aan toe bent kun je actie ondernemen tijdens de scheiding. Het nabestaandenpensioen dat je ontvangt kan wel eens te laag zijn. Een extra verzekering afsluiten is dan een simpele en betaalbare oplossing.

Heb jij aan de verdeling gedacht?

Jaarlijks krijg je een overzicht en je kunt ook inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staan het bedrag dat je hebt opgebouwd en wat je nog kunt opbouwen. 

Wat nu als je dit vergeet of niet wist? Je houdt recht op een deel van het pensioen. Je moet dit echter uit laten betalen door je ex-partner. Elke maand weer en daar kan een probleem ontstaan.

Hulp nodig? Neem contact op. Het kan je een hoop opleveren.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!