Je convenant heeft onderhoud nodig

Achterstallig onderhoud convenant?

Je bent al een tijdje uit elkaar en de afspraken zijn vastgelegd in het convenant. Maar, hoe zit het nu? Sluiten de afspraken nog aan op de werkelijkheid? Zijn ze wel realistisch of zijn de omstandigheden inmiddels anders. Tijd voor onderhoud!

Alimentatie, hoe zat dat ook al weer?

Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding onvoldoende inkomsten hebt om in je onderhoud te voorzien. Bij het, best ingewikkelde rekenwerk, wordt dan gekeken naar de levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Wat was je gewend? Hoe goed hadden jullie het? Lastiger is dat de hoogte van alimentatie ook afhankelijk is van de woonlasten die jullie hebben nà de scheiding. Vaak is tijdens de scheiding nog niet bekend wat de huur- of hypotheeklasten worden en wordt er een inschatting gemaakt.

Krijg je ook alimentatie?

Als de uitkomst is dat je er recht op hebt is het daadwerkelijk krijgen van alimentatie nog geen gelopen race.

Degene die de partneralimentatie dient te betalen moet wel
voldoende draagkracht hebben om dit te kunnen doen. Ook moet hij of zij in het
eigen onderhoud kunnen voorzien. Dat gaat voor. Er is dus een groot verschil
tussen het recht hebben op en het daadwerkelijk ontvangen van
partneralimentatie.

Omstandigheden veranderen

De afgesproken alimentatie ligt niet voor altijd vast. Los van de indexering van dit bedrag kunnen ook de omstandigheden wijzigen. Voor de hand ligt dat de inschatting van de nieuwe woonlasten niet helemaal aansluit op de werkelijkheid. De hoogte van de alimentatie is ook afhankelijk van de omstandigheden. De ontvanger gaat samenwonen of hertrouwt. De betaler kan het niet meer opbrengen of de ontvanger kan inmiddels zelf de broek ophouden. Kortom, de afspraken staan niet vast voor de overeengekomen periode.

Onderhoud convenant is noodzakelijk

Afspraken over alimentatie moeten onderhouden worden. Zeker als je dit ook met elkaar hebt afgesproken. Heb je het vermoeden dat er bij jullie sprake is van achterstallig onderhoud? Sla het convenant er nog eens op na en kijk wat jullie in het verleden hebben afgesproken.  

Vind je het lastig om dit te uit te zoeken? Neem gerust contact met me op. Dan kijk ik of ik je er mee kan helpen.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!