Begeleiding bij scheiding, is het echt wel nodig?
Stellen die gaan scheiden en zich afvragen of begeleiding bij scheiding nodig is, stellen me wel eens deze vragen:
Kom je er samen uit?
Ik hoor dus regelmatig de opmerkingen zoals hierboven. En inderdaad, scheiden hoeft niet zo moeilijk te zijn. De wet dwingt je niet, maar regelt het een en ander. Je kunt er gerust van afwijken, geen enkel probleem. Of toch wel?
Er samen uitkomen is natuurlijk het allerbelangrijkste. Zéker als er sprake is van kinderen waar jullie nog jaren de zorg voor hebben. Begeleiding bij jullie scheiding zorgt ervoor dat jullie samen de juiste afspraken maken en dat er antwoorden komen op jullie vragen.
Bij een scheiding mag je heel veel afspreken maar sommige móeten gewoon goed geregeld zijn. Dat is bijvoorbeeld een ouderschapsplan. Door te werken met mijn werkblad ouderschapsplan weet je zeker dat jullie goed nadenken over de te maken afspraken én niets vergeten.
Je zult maar met je kinderen op vakantie gaan en in het buitenland erachter komen dat je papieren niet op orde zijn en dat je als alleenreizende ouder het lang niet in mag. Juist die “kleine” dingen kunnen gemakkelijk vergeten worden.
"We komen er samen wel uit" kan immers in de loop der jaren veranderen. Ik heb al meegemaakt dat er een kort geding is aangespannen om één van de ouders het noodzakelijke papiertje te laten tekenen. De vakantie dreigde in het water te vallen. Goede, maar vooral ook vastgelegde afspraken, voorkomen dit soort situaties. De meeste afspraken hebben jullie gelukkig nooit nodig, maar geven wel rust.
In een relatie verzamel je in de loop van steeds meer bezittingen, tijdens een scheiding maak je afspraken over de verdeling. Dat gaat veel verder dan de bloemenvazen. Dat is vaak het gemakkelijkst.
Lastige zaken zijn vooral de eigen woning en een onderneming. Hoe stel je de waarde vast? Kan de uitkoop wel gefinancierd worden? Wat zijn de gevolgen die ik dagelijks in mijn portemonnee ga voelen?
Hebben jullie de huwelijksvoorwaarden al eens doorgelezen? Zijn jullie de hierin opgenomen voorwaarden altijd netjes nagekomen?
Problemen kunnen ook ontstaan als de afspraken die jullie samen maken achteraf niet zo handig blijken te zijn. Bijvoorbeeld omdat je met de gemaakte afspraken niet meer in de koopwoning kunt blijven wonen.
Als begeleider zorg ik voor de rust en de antwoorden. Wat vinden jullie belangrijk? Wat zijn je zorgen? Waar wil je in ieder geval een antwoord op hebben?
Grondige beoordeling van jullie situatie
De antwoorden heb ik pas na een grondige beoordeling van jullie situatie. Antwoorden waar ik naar op zoek ben zijn antwoorden op vragen als:
Dat laatste voelt niet goed, maar is wel de realiteit. Begeleiding bij je scheiding is dan nodig, omdat dit veel vragen zijn waar door de begeleiding een antwoord op komt. Daarnaast natuurlijk veel belangrijker, hoe willen jullie omgaan met dit soort zaken? "Ik houd mijn studieschuld" is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Na een scheiding verandert er fiscaal ook nogal wat. Je kunt een behoorlijke fiscale rekening gepresenteerd krijgen als je onhandige afspraken hebt gemaakt.
Begeleiding bij scheiding is nodig!
Begeleiding bij scheiding is een dienst waar je profijt van hebt. Niet alleen zorg ik ervoor dat jullie er samen goed uitkomen, ook de afspraken die jullie maken worden zorgvuldig vastgelegd. Ik zorg ook voor een helder inzicht in jullie financiële toekomst. De kennis, ervaring en het netwerk dat ik heb zullen jullie hierbij helpen.
Op basis van een kennismakingsgesprek werk ik een voorstel voor de begeleiding uit. Dit zal aansluiten op jullie wensen en behoeften.
Je krijgt dan ook een beeld van de kosten die er naar verwachting mee gemoeid zijn.