Herziening partneralimentatie is een feit

Partneralimentatie aangepast

Per 1-1-2020 is de wetgeving rondom de partneralimentatie herzien. Wettelijk is er nog recht op maximaal 5 jaar partneralimentatie. Er is een aantal uitzonderingen die kunnen leiden tot een langere termijn. Wat niet verandert, is dat je met elkaar afwijkende afspraken kunt maken. Die gaan boven de wet. Al spreek je levenslang af. Het mag. De vraag is natuurlijk of dat verstandig is.

Waarom al die ophef?

We hebben het gelezen. Het zou stormlopen met verzoekschriften eind 2019. Van 12 jaar naar maximaal 5 jaar is een groot verschil. Inderdaad. “Laat ik nog gauw even die 12 jaar veiligstellen.” Die gedachte is te volgen maar niet altijd correct.

Mensen die mogelijk overhaast deze stappen hebben gezet laten het vaststellen van de alimentatietermijn over aan de rechter. De uitkomst is onzeker en maximaal 12 jaar. De rechter kan ook vaststellen dat een kortere termijn gerechtvaardigd is.

Sneller financieel onafhankelijk van elkaar

Vanuit de overheid is de gedachte dat iemand die recht heeft op partneralimentatie, gestimuleerd wordt om sneller financieel op eigen benen te gaan staan. De gemiddelde duur van partneralimentatie is 5 à 6 jaar. En dat ondanks de wettelijke termijn van 12 jaar. Toeval dat dit is aangepast naar 5 jaar?

Je zou kunnen zeggen dat de wet is aangepast aan de realiteit. Het voordeel blijft natuurlijk dat jullie je er niet aan hoeven te houden. Samen afspraken maken kan nog steeds. Dat kan over heel veel onderwerpen. Neem bijvoorbeeld de woonsituatie. “De een de woning, de ander de caravan”. Heb je allebei een dak boven je hoofd.

Dat hier iets mogelijk iets niet helemaal eerlijk gaat lijkt me duidelijk. Die conclusie zou de belastingdienst ook kunnen trekken. Waak voor onbezonnen keuzes en laat je begeleiden in dit emotionele, financiële en fiscale mijnenveld.

Snel zien waar je recht op hebt?

Met het stroomschema kun je zelf eenvoudig bepalen welke wettelijke termijn in jouw situatie van toepassing is. Wil je het schema downloaden om vast te stellen hoe lang je recht hebt op partneralimentatie? Klik dan hier:

 

 

Hoe heb jij het geregeld?

Soms is het belangrijk om even stil te staan bij de afspraken die gemaakt zijn. Wil je eens van gedachten wisselen of denk je dat mogelijk wat fouten hebt gemaakt in de afwikkeling van je scheiding? Neem vrijblijvend contact met me op.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!