Fiscale consequenties bij een scheiding

Zelf regelen

Als je uit elkaar gaat kun je zelf met elkaar afspraken maken over de verdeling van jullie vermogen. Acda en de Munnik omschreven het al in hun lied: “CD voor jou, CD voor mij”.

Het maakt écht niet uit hoe jullie het verdelen. Als jullie het eens zijn, prima! Kortom je kunt zelf schuiven met de verschillende onderdelen van het vermogen. “Gekregen van mijn moeder, dus van mij?”

Voor een CD maakt dat niet zoveel uit. Als dat echter iets is met een grote financiële waarde dan is het oppassen geblazen. Wat als de belastingdienst dat bezit niet als schenking van je moeder beschouwt? Is dat wel goed vastgelegd? Had je het niet moeten delen met je ex-partner? De fiscale consequenties van een scheiding moet je niet onderschatten. 

Die consequenties zijn ook voor jullie. Ze kunnen gepaard gaan met een gepeperde rekening van de belastingdienst. Wees dus alert bij het maken van een verdeling van jullie bezittingen.

Belastingaangifte na de scheiding

Na de scheiding moet er jaarlijks ook belastingaangifte gedaan worden. De aangifte over het jaar waarin je gescheiden bent is er een die zorgvuldig moet gaan. Doe je dat samen? Doe je dat apart? Wat heb je eigenlijk afgesproken?

Hier wordt de waarde van een financieel expert bij een scheiding duidelijk. Een verdeling van vermogen kan onvoorziene fiscale consequenties hebben.

Gevolg: je moet een flink bedrag betalen aan de belastingdienst, terwijl je daar bij de verdeling van het vermogen totaal geen rekening mee hebt gehouden. Is de verdeling dan nog wel eerlijk geweest?

Hoe houd je hier tijdens je scheiding op de juiste manier rekening mee? Het is van groot belang dat de fiscale paragraaf in jullie convenant juist is geformuleerd. Dat is maatwerk en kan niet afgedaan worden met een paar regels. Sterker nog, het is vaak het langste artikel in een convenant en zéker een van de belangrijkste.

Waarom?  Als daar fouten in zitten zijn de fiscale consequenties misschien wel niet voor jullie maar voor jou!

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!