Oh ja, we hebben nog een eigen woning…..

Hebben jullie alles wel verdeeld?

Het lijkt onvoorstelbaar maar het komt voor. Stellen gaan uit elkaar en vergeten afspraken te maken en vast te leggen. Overigens hoeft dat niet. Alleen een ouderschapsplan is een wettelijke verplichting. Overigens alleen als er sprak is van kinderen onder de 18. Daar is eigenlijk ook sprake van een verdeling. De zorgverdeling. Jullie spreken daarin af op welke wijze jullie beiden bijdragen in de zorg en de opvoeding van jullie kinderen. Het handhaven van hun vertrouwde woonomgeving hoort daar vaak ook bij. Dezelfde school, dezelfde vriendjes en vriendinnetjes en de oppas of een speelafspraak in de buurt. Als dat leidt tot de keuze om de gezamenlijke eigen woning niet te verdelen is dat onhandig. Begrijpelijk omdat niemand van jullie de ander kan uitkopen, maar het is wel een lastig onderwerp. Mogelijk heeft een van beiden de gezamenlijke koopwoning verlaten en is de achterblijver de lasten gaan betalen.

Deze gedoogsituatie leidt vaak tot problemen. Er komt namelijk een moment dat één van beiden een nieuwe woning wil kopen of de huidige woning op zijn of haar naam wil hebben. Dan ontstaat de discussie. "Ik heb al die tijd de lasten betaald, hoezo profiteer jij mee van de waardestijging?". "Het is voor de helft mijn woning, ik heb er gewoon recht op."

Maak afspraken over je woning

Voor alles is wat te zeggen. Probeer deze situaties te voorkomen en smeed het ijzer als het heet is. Maak afspraken op het moment dat je de relatie verbreekt. Leg ze vast en zorg met elkaar dat de afspraken nagekomen worden. Dat heeft vaak financiële consequenties. Het onverdeeld laten van de woning kan leiden tot het mislopen van renteaftrek. Dat hoeft niet erg te zijn, als je het maar weet.

De hypotheekrente betalen en volledig aftrekken is een veel gemaakte vergissing. Je bezit een halve woning, je mag dan ook maar de helft aftrekken. Al betaal je maandelijks het volledige bedrag. Hoe de fiscus daartegen aan kijkt? Die doen niet zo moeilijk als ze erachter komen. Die leggen een naheffing op, mogelijk verhoogd met een boete. Hoe je dat dan gaat betalen? Dát maakt ze waarschijnlijk niet zoveel uit. Al moet de woning verkocht worden.

 Zelf alles regelen is een mogelijkheid. Hulp inroepen is soms verstandiger. Zéker als je jezelf herkent in de gedoogsituatie.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!