3 belangrijke tips bij scheiden

Ga jij de scheiding in gang zetten? En krijg je allerlei goedbedoelde tips uit je omgeving? Deze drie tips bij scheiding zijn in ieder geval heel belangrijk. Houd ze altijd in je achterhoofd in deze, vaak heftige tijd.

Tip 1: Zet de kinderen centraal

De impact van een scheiding op de kinderen is groot. Vaak hebben ze er lang last van. Hou hier rekening mee.

Belangrijk om te realiseren is dat kinderen ook na een scheiding recht houden op twee ouders.

Niet voor niets is het wettelijk verplicht om de afspraken over de kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan. Kinderen hebben ook het recht om hun mening te geven over de inhoud van dit plan. De rechter hecht waarde aan hun mening en kan ze op een zitting hiernaar vragen.

Tip 2: Doe niets overhaast

Vaak heeft degene die de boodschap heeft gebracht haast. Haast om de regelzaken te regelen, haast om het huis te verlaten. Herken je dit gevoel of deze situatie? 

“Haastige spoed, zelden goed” is zéker van toepassing bij een scheiding.

Belangrijk is dat beide partners de emoties en de boodschap hebben verwerkt. Is er al acceptatie dat de scheiding onomkeerbaar is?

Blijf, tot het zover is, vooral in overleg over de emoties en de gevolgen. Daarna komen de praktische regelzaken. Voorkom spijt van overhaaste beslissingen, genomen in heftige emoties. Voorkom spijt van in de haast vergeten zaken of niet goed vastgelegde afspraken. Terugdraaien is lastig.

Begeleiding bij scheiding in Gelderland

Tip 3: Blijf in gesprek

Ondanks de uiteenlopende gevoelens en standpunten, blijf in gesprek met elkaar.

Door met elkaar in gesprek te blijven kun je de scheiding in overleg regelen. Zélfs als je het over een aantal zaken niet eens bent. Dat hoeft ook niet. Belangen kunnen tegengesteld zijn. Denk aan de verdeling van de eigen woning. Degene die de woning overneemt wil niet te veel betalen. De “verkoper” wil niet te weinig voor de woning ontvangen.

Om goed met elkaar in gesprek te blijven kun je ook hulp inroepen.

Meer tips en informatie? Bel mij.

Over de auteur, Arnoud Vos

Arnoud is een deskundige en ervaren financieel professional die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij scheiding.
De kracht van Arnoud is dat hij op de juiste momenten empathisch is naar het individu en op het juiste moment duidelijk, doortastend en richtinggevend. Hiermee stuurt hij het proces zo optimaal mogelijk richting niet alleen een faire deal voor beide partijen maar ook een deal waar beide partijen zich goed/gehoord bij voelen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Success message!
Warning message!
Error message!