Ga jij de scheiding in gang zetten? En krijg je allerlei goedbedoelde tips uit je omgeving? Deze drie tips bij scheiding zijn in ieder geval heel belangrijk. Houd ze altijd in je achterhoofd in deze, vaak heftige tijd.
Tip 1: Zet de kinderen centraal
De impact van een scheiding op de kinderen is groot. Vaak hebben ze er lang last van. Hou hier rekening mee.
Belangrijk om te realiseren is dat kinderen ook na een scheiding recht houden op twee ouders.
Niet voor niets is het wettelijk verplicht om de afspraken over de kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan. Kinderen hebben ook het recht om hun mening te geven over de inhoud van dit plan. De rechter hecht waarde aan hun mening en kan ze op een zitting hiernaar vragen.
Tip 2: Doe niets overhaast
Vaak heeft degene die de boodschap heeft gebracht haast. Haast om de regelzaken te regelen, haast om het huis te verlaten. Herken je dit gevoel of deze situatie?
“Haastige spoed, zelden goed” is zéker van toepassing bij een scheiding.
Belangrijk is dat beide partners de emoties en de boodschap hebben verwerkt. Is er al acceptatie dat de scheiding onomkeerbaar is?
Blijf, tot het zover is, vooral in overleg over de emoties en de gevolgen. Daarna komen de praktische regelzaken. Voorkom spijt van overhaaste beslissingen, genomen in heftige emoties. Voorkom spijt van in de haast vergeten zaken of niet goed vastgelegde afspraken. Terugdraaien is lastig.

Tip 3: Blijf in gesprek
Ondanks de uiteenlopende gevoelens en standpunten, blijf in gesprek met elkaar.
Door met elkaar in gesprek te blijven kun je de scheiding in overleg regelen. Zélfs als je het over een aantal zaken niet eens bent. Dat hoeft ook niet. Belangen kunnen tegengesteld zijn. Denk aan de verdeling van de eigen woning. Degene die de woning overneemt wil niet te veel betalen. De “verkoper” wil niet te weinig voor de woning ontvangen.
Om goed met elkaar in gesprek te blijven kun je ook hulp inroepen.
Meer tips en informatie? Bel mij.